Vinene fra Alsace er som skabt til alt, hvad der kommer fra havet. Sylvaner til skaldyr, Riesling til laks og Gewurztraminer til kinesiskinspirerede retter med rejer er bare et par af de sammensætninger, som virkelig fungerer. Aldrig har Alsace været så tæt på havet som på dit middagsbord.

Grillstegt laks med rodfrugter

Du skal bruge til 4 personer: 1/4 silleri- 1 stor pastinak eller persillerod - 1 stor sød kartoffel - 1 citron -  2 spsk olivenolie - 1 løg - 1 lille bundt bredbladet persille - 2tsk. sukker - 2 dl. vand - 600 g laksefillet.

Tilbehør: Kogte kartofler og et godt brød (tilbehør kan evt. undlades hvis menuen består af flere retter eller hvis den skal fungere som frokostret)

Sådan gør du: Skræl alle rodfrugterne og skær dem i tern på ca. 1x1 cm. - Del citronen - Varm olie op på en pande og steg rodfrugterne i ca. 20 min. - Vend dem ofte så de bliver stegt på alle cider uden at blive brune. - Når de er ved at få farve klemmer du saften ud af den halve citron og vender rodfrugterne på panden. - Hak løg og bredbladet persille mellemfint - Drys rodfrugterne med sukker, løg, persille og tilsæt vand og lad dem koge i ca. 2 min. - Smag til med salt og peber. Skær laksen i 4 stykker og steg dem på grill eller en varm grillpande i ca. 8 min. - Krydr med salt og peber.

Servér den grillstegte laks med rodfrugterne, kogte kartofler og brød. Brug den sidste halve citron til laksen.

Server hertil en afkølet Riesling eller Pinot Blanc - Velbekommen

 

Sandart i rieslingsauce

Skær fileten ud i store stykker

Gnid et ildfast fad med smør og fordel hakket skalotteløg og skåret purløg i fadet og læg fisken oven på. Tilsæt Riesling og fiskefond. Pocher i ovnen i 10 minutter ved 200 grader.

Læg fileterne til side

Reducer saften, tilsæt fløde og jævn saucen med en æggeblomme.

Læg fiskestykkerne tilbage i det ildfaste fad, hæld saucen over og varm retten i ovnene

Server nudler fra Alsace til retten

Bland alle ingredienser og ælt det hele godt. Lav en bold af dejen og lad den hvile på køl i en time.

Rul dejen ud i et meget tyndt lag og lad den tørre i 20 minutter. Skær den i strimler til nudler.

Serveres med nudler.

Ingredienser: 1,5 kg frisk sandartfilet - 50 g smør - 1 æg - 3 skalotteløg, purløg - 250 g piskefløde - 20 cl Riesling - 20 cl fiskefond.

Server hertil en kølig Riesling

Fiskepakke til grillen

Du skal bruge til 4 personer: 4 fiske fiskefileter (torsk, laks, fladfisk eller hvad du nu bedst kan lide). - 4 spsk. maille Provencale sennep (evt. fiskesennep eller alm. fransk sennep) - 2 fintsnittede gulerødder - 4 små kartofler i tynde skiver - 2 fintsnittede forårsløg i tynde skiver - 1 rød peberfrugt - 2 tsk. god karry - Ca. 1 1/2 dl. cremefine til madlavning 7% eller 15% - Salt og friskkværnet peber - Frisk dild - Lidt olie til pensling.

Snit alle grønsager fint. Lav 4 skt. alufolie (måske skal du bruge 2 stk. til hver pakke) og pensl med lidt olie. Smør en spsk. sennep ud på midten af hvert stykke folie, læk fisken ovenpå og frodel grønsagerne ud over. krydr med karry, salt og peber og hæld lidt Cremefine ud over. Saml folien om fyldet og luk godt til. Steg pakkerne på grillen 10-15 min. Tjek en pakke for at se om fisken er ok. Grønsagerne må gerne være sprøde. Eller steg pakkerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca 15 min.

Server hertil en afkølet Riesling eller Pinot Blanc - Velbekommen