Ost og vin

Ost og rødvin er nærmest blevet uadskillelige ord.  Men faktisk klær´ de to ting ikke altid hinanden bedst. Det kan være synd for  både ost og rødvin at vi  pr. automatik kobler de to ting sammen.

Jeg har selv flittigt brugt at sige ost og rødvin og  først efter jeg er begyndt at importere de dejlige vine fra Domaine du Bouxhof, er jeg er blevet opmærksom på hvordan hvidvin i mange tilfælde passer bedre til ost end rødvin gør. 

Rødvin kan fint gå til hårde og faste oste. Den går ikke altid så godt til de cremede og bløde/fede oste, fordi de efterlader munden med mange flere tilbageblivende smagsnuancer netop som man skal til at drikke vinen.

De hårde og faste oste er hurtigere væk fra munden og rødvinen bliver ikke overdøvet helt så meget af osten. Derfor er det mange gange synd at ofre en god rødvin på cremede og bløde/fede oste.

Rødvinen går godt til faste oste som eks. Tomme de Chevre, Parmasan, Comté, Emmental mm.

Nogle oste kan fint kombineres med Sherry, portvin og Champagne eller Crement samt en god Chardonnay. Og selvfølgelig øl og snaps.

Den vin som som jeg vil slå et slag for, som den vin jeg synes går til de fleste oste, er den Alsaciske Gewurztraminer.

 

Her Gewurztraminer Clos du Bouxhof 2010 til Fransk brie, Tommme de Savoie og æblerøget Cheddar. Den gør det rigtig godt selv til rødkit oste og de stærke blåskimmeloste.

Det kræver en god og fyldig Gewurztraminer at spille op til de fede og cremede oste, så den må gerne ha´ et par år på bagen og i nogle tilfælde må man ty til en Grand Cru eller en Vendanges Tardives (senthøstede druer). En Riesling Vendanges Tardives kan af og til også spille op til nogle af de nedennævnte oste.

Til følgende oste, synes jeg man får en fantastisk smagsoplevelse når man serverer Gewurztraminer til:

Gedeosten Toupinette, hertil går også en sød Riesling

Banon, hertil går en stor Riesling også

Tomme de Chevre

Gede Gauda

Monte Enebro

Lagret Gauda og Gruyere

Camentbert og Brie, Brie de Meaux

Mont d´Or AOC også en Riesling Vendanges Tardives går rigtig godt hertil.

Rødkit oste som Munster og Epoisses (gerne Vendanges Tardives eller en stor Grand Cru), Port Salut, Saint Albry, Chaume, Taleggio, Livarot, Langres mm.

Tomme de Savoie

Morbier

Blåskimmeloste som Saga, Bresse Bleu, Gorgonzola, Danablue og Roquefort, de tre sidste med en Vendanges Tardives.

Ovenstående er blot en kort beskrivelse af de oste, jeg synes, man med stort held kan servere den skønne Gewurztraminer til og jeg håber det giver inspiration til at prøve ost og vin på en anden måde.