Vinene

I Alsace produceres  der både rødvin, hvidvin, mousserende vin og sød vin. Men det er primært hvidvinen Alsace er kendt for. De otte primære sorter er Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Muskat, Chasselas og Sylvaner. Udbredelsen af Chardonnay er stigende, men under navnet Pinot Blanc da Chardonnay ikke er tilladt ifølge lovgivningen. Pinot Blanc, den rigtige, modner først og er lettest at lave vin på. Muscat og Gewürztraminer er mere ustabile og påvirkelige overfor klimaet. De fleste producenter forsøger derfor at sprede risiko og kvalitet ved at plante lidt af det hele, hvilket kan forklare de mange vine der produceres. Ca. 20% af alle marker er tilplantet med Riesling.

Der er flere end 2.000 vinbønder i Alsace, men hovedparten af den flaskede vin kommer fra færre end 200 producenter. De fleste producenter er staidg familieejede og producerer en bred portefølje af forskellige vine, typisk 6-8, mens de store producenter når imponerende 20-30 forskellige vine.

De tre Apellationer (AOC)

Apellation d´Alsace Controle

Alle vine fra Alsace er AOC-vine. Vine med apellationerne Alsace og Alsace Grand Cru har normalt druens navn skrevet på etiketten og sælges i lange slanke flasker (flute) som er specielle for området. De fleste vine nydes kølige ved 8-11 grader. Dog vil man møde Pinot Noir vine som bør nydes ved 15-16 grader.

A.O.C Alsace

Er den største AOC med ca 80% af den totale produktion. På etiketten for A.O.C Alsace står der normalt druens navn og eventuelt et mærke eller ordet Edelzwicker eller Gentil, hvis vinen er en blanding af forskellige hvide druesorter. Yderligere geografiske oplysninger kan være nævnt, f. eks stednavne, kommuner etc.

A.O.C. Alsace Grand Cru

Denne betegnelse gives til vine der opfylder mange forskellige kvalitetskriterier som: Strengt afgrænsede områder, begrænset produktion, særlige regler for dyrkningen af vinmarkerne, mineralsk naturligt sukkerindhold i mosten, kontrolsmagning mm. Druesortens navn står altid på etiketten og her er det kun Riesling, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer som er tilladte druesorter i Grand Cru, ligesom årgangen og navnet på en af de  51 vinmarker, der har Grand Cru status.

A.O.C Crement d´Alsace

Denne betegnelse gives til de livlige og delikate mousserende Alsacevine. De er fremstillet efter den traditionelle metode med andengæring på flaske. De fremstilles især af Pinot Blanc, men også af Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling eller Chardonnay. Crément d´Alsace er i dag den mest solgte af Crémentvinene på det franske marked.

Vinhøsten i Alsace

Høsten i Alsace varer som regel fra slutningen af september til midten af oktober. Dette varierer år for år, afhængig af druernes modning. I høstperioden er det klogt at undersøge om der modtages besøg, da arbejdsbyrden i denne periode er meget stor for vinbønderne.

Seneste kommentarer

27.04 | 07:38

jeg læser opskrifterne fordi de er totalt morsomme.... 1,5 kilooooo løg..hahaha
cognac der ved et uheld bløbber et skvæt....rofl
Hilsen Anette, som finder stor inspiration her.

16.08 | 08:14

Har du spurgt din ostehandler? Jeg er ikke selv til blåskimmeloste, så jeg ved det ikke.

15.08 | 18:15

Meget godt, men hvor får man bresse bleu her i landet?

03.09 | 16:16

Vi skal først have igen til jul .rigtig god vin

Del siden