Nedenstående retter er typiske Alsaceretter. Opskrifterne er fra gode Alsace restauranter, så følg dem og successen er hjemme. Bon appetit

  • Tarte Flambeé




    Til 4 -5 personer

    Bagetid: 10 minutter
    500 g franskbrødsdej
    40 cl piskefløde
    1 skefuld olie
    50 g hakket løg
    80 g røget bacon
    50 g smør
    Krydring: Salt, peber, muskatnød


    Steg løgene i smør og bland dem med fløden, krydr. Skær røget bacon i tern og steg dem lidt på en pande.

    Rul dejen ud i et tyndt lag og læg den på bagepladen (proportionerne gælder for en almindelig bageplade)

    Fordel blandingen af løg og fløde på dejen.

    Hæld lidt olie over og fordel baconternene.

    Bag tærten i 10 minutter i en varm ovn (280 °C).
    Opskrift : La Table Alsacienne – Librairie Istra - Strasbourg

    Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner, Pinot Blanc
    eller Riesling

  • Baeckaoffe


    Til 5 - 6 personner

    500 g nakkekoteletter
    500 g udbenet lammebov
    500 g oksebryst
    1 kg kartofler
    250 løg
    2 à 3 fed hvidløg
    ½ l Pinot Blanc eller Riesling
    persille, timian, laurbær, salt, peber


    Skær kødet i lige store stykker og lad det marinere i 24 timer med lidt vin, nogle løg, hvidløg, persille, timian, laurbær, salt og peber.

    I et lerfad med låg (evt. en rømertopf) fordeles ingredienserne i lag: kartofler i skiver, kød, snittet løg, kartofler og snittet løg. Hæld hvidvin ved.

    Læg låget på fadet og bag retten i ovnen ved 180 °C i 2 timer

    Server retten i lerfadet

    Bemærkninger
    Hvis man har lyst, kan man, ud over det kød som er nævnt i opskriften, tilsætte en svinefod og en svinehale og nogen grøntsager (gulerod, porrer……). For at leve op til sit navn skal retten egentlig bages i bagerens ovn.

    Normalt spiser man salat til retten


    "Opskrift fra La Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg.
    Alsacevine vi anbefaler : Pinot Blanc, Pinot Gris
    eller Pinot Noir

  • Choucroute

    Til 8 personer

    2 kg choucroute
    2 svineskanke
    1 kg hamburgerryg eller røget skinke
    300 g bacon
    300 g saltet flæsk
    250 g pølser
    4 pølser fra Montbéliards
    4 små pølser fra Strasbourg
    4 leverruller
    2 blodpølser
    1 laurbærblad 3 nelliker, 8 enebær
    2 løg, 3 fed hvidløg
    ½ l Sylvaner eller Riesling
    ¼ l vand eller bouillon
    150 g svinefedt
    8 kartofler
    salt, peber


    Skyl choucrouten i flere hold vand og lad den dryppe godt af.

    Smelt svinefedt i en gryde, som kan stilles i ovnen og steg de snittede løg heri

    Hæld Alsace hvidvin over. Tilsæt vand eller bouillon og læg en svineskank, et stykke hamburgerryg, en tyk skive røget bacon og en tyk skive saltet flæsk i gryden.

    Tilsæt choucroute

    Krydr med salt og peber, tilsæt et fed hvidløg, nelliker, enebær og laurbær. Lad retten simre i 1 ½ time i ovnen (180 °C)

    Varm pølser fra Strasbourg, Montbéliard og leverrullen i kogende vand. Steg pølser og blodpølse på panden.

    Smag til og hæld choucroute op på et fad og fordel kødet på kålen. Server kogte kartofler til.
    Restaurant « Aux Armes de France » - Ammerschwihr
    Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner eller Riesling

  • Hane i Riesling

    Til 4 personner

    1 hane på 1,5 kg
    75 g smør
    25 g skalotteløg
    30 cl Riesling
    150 g champignon
    20 cl cognac
    10 cl piskefløde
    15 g mel (kan udelades)
    salt og peber


    Skær hanen ud i 4 lige store stykker

    Smelt 50 g smør i en gryde og læg stykkerne i. Krydr med salt og peber. Lad dem stege ved lav varme i 5 minutter,

    Tilsæt finthakket skalotteløg, lad dem blive blanke og flamber herefter med Cognac

    Tilsæt skiveskåret champignon, hæld Riesling over, og lad det hele simre i 30 til 40 minutter.

    Tag stykkerne op og læg dem i en pæn gryde. Reducer saucen og tilsæt fløde. Hæld den over hanestykkerne.

    Hvis saucen er for tynd kan den jævnes med en smørbolle. Smag retten til og server den varm med nudler fra Alsace eller spaetzlés
    "Opskrift fra la Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg.
    Alsacevine vi anbefaler : Riesling

  • Løgtærte

    Til 5 - 6 personer

    Mørdej
    250 g mel
    100 g smør eller margarine
    5 g salt
    10 cl vand

    Løgblanding
    250 g løg
    75 g smør eller olie
    100 g røget bacon

    Bechamelsauce
    ½ l mælk
    60 g mel
    50 g smør
    2 æggeblommer
    Salt, peber, muskatnød


    Bland dejen uden at ælte den for meget

    Skær løgene i skiver og steg dem let gyldne i smør eller olie.

    Forbered bechamelsaucen: Smelt smørret, tilsæt mel (det må ikke blive brunt) og siden mælken (rør godt så der ikke kommer klumper i saucen), smag til med salt og peber og lad saucen koge op. Tag saucen af varmen og tilsæt æggeblommer.
    Tilsæt løgene og tjek om krydringen er i orden.

    Skær bacon i terne og steg dem let.

    Rul dejen ud og put den i en tærteform og hæld løgblandingen på. Fordel baconternene.

    Bag tærten i en forvarmet ovn ved 200 °C i 20 til 25 minutter.

    Server direkte fra ovnen.


    Opskrift : La Table Alsacienne – Librairie Istra - Strasbourg
    Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner

  • Tartiflette

    Tartiflette

    6 personer

    Ingredienser:

    ca. 2 kg kartofler (en type der ikke koger ud)


    500 g Reblochon


    2 store hakkede løg


    300 g tørsaltet bacon


    4 spsk creme fraiche


    salt, peber og revet muskatnød efter smag


    ca. 1 dl hvidvin


    1½ fed hvidløg


    Fremgangsmåde:
    Skræl kartoflerne og kog dem netop møre i saltet vand. Lad dem køle af og skær dem derpå i skiver og sæt dem til side.

    Skær baconet i tykke skiver og igen på tværs i mindre aflange stykker. Rist stykkerne på en stor pande til de begynder at gyldne og tilsæt så de hakkede løg. Hvis baconet ikke har afgivet nok fedt, så tilføj lidt olie. Lad løgene blive gyldne. Kom kartoflerne ved, tilsæt creme fraiche og hvidvin og smag til med salt og peber. Lad det koge op og lad det simre i et par minutter.

    Gnid indersiden af et passende gratinfad med hvidløget og kom halvdelen af kartoffelblandingen i fadet. Skræl skorpen af osten og skær den i skiver. Læg halvdelen af osteskiverne oven på kartoffelblandingen. Derpå endnu et lag kartofler og endelig resten af osten.

    Sæt fadet i en varm ovn i ca. 20 minutter til overfladen er gyldenbrun og boblende. Server rygende varmt.
    Alsacevine vi anbefaler: Riesling , Pinot Blanc

  • Æbletærte

    Til 6 - 8 personer

    Mørdej
    250 g mel
    125 g smør
    25 g sukker
    5 g salt
    10 cl koldt vand

    Frugter
    1 kg æbler
    25 g sukker

    Flan
    75 g sukker
    10 cl mælk
    10 cl fløde
    2 æg
    vanilje


    Tilberedning af flan
    Pisk æg og sukker hurtigt sammen og tilsæt herefter mælk, fløde og vanilje.

    Smør en form

    Afvej 400 g dej

    Fordel dejen i en tærteform, pres siderne så jævnt som muligt og prik hul på bunden med en gaffel

    Skræl æblerne og skær dem ud i kvarte (eller ottendedele hvis æblet er stort). Skær riller i æblestykkerne så bager de nemmere. Fordel æblestykkerne på dejen og drys 25 g sukker over.

    Bag tærten i ovnen ved 200 °C i 20 til 30 minutter

    Når æblerne er bagt hældes flanen over og tærten bages færdig i ovnen.

    Drys flormelis over.

    Bemærkning Server helst tærten mens den stadig er lun.
    "Opskrift fra Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg
    Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer

  • Blommetærte




    Til 6-8 personer

    300 g sød mørdej
    1,2 kg blommer
    100 g sukker
    1 knivspids kanelpulver
    Flødeskum (kan udelades)


    Fordel dejen i en tærteform

    Forbag tærten i ovnen i 5 minutter ved 180 grader

    Hæld blommerne over og bag dem. Bland kanel og sukker og drys det over den varme tærte.

    Server med eller uden flødeskum
    Le Caveau d’Éguisheim.
    Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer

  • Kougelhopf

    Til 8 personer

    1 kg mel
    150 g sukker
    15 à 20 g salt
    300 g smør
    3 æg
    40 cl mælk
    25 g gær
    150 g rosiner
    75 g mandler
    et lille glas kirsch (kan udelades)


    Rør gæren ud i halvdelen af mælken. Den skal være lunken. Tilsæt mel indtil dejen er blød. Lad den hvile på et lunt sted.

    I et bagefad blandes mel, salt, æg og resten af den lunkne mælk. Bland det hele godt sammen og ælt i cirka 15 minutter.

    Tilsæt blødt smør og gærdejen som skal være hævet til dobbelt størrelse.

    Ælt det hele sammen i et par minutter, dæk med et klæde og lad dejen hvile på et lunt sted i cirka en time. Ælt igen og tilsæt sukker, rosiner som har ligget i vand eller kirsch og et lille glas kirsch (kan udelades)

    Fordel dejen i en kougelhopf form som er godt gnedet med smør. Pynt med smuttede, tørre mandler.

    Lad dejen hæve igen indtil den har nået kanten af formen og sæt den så i ovnen ved 200 °C. Hvis kagen bliver for mørk kan den dækkes med et stykke stanniol.

    Bages i cirka 45 minutter.
    Opskrift valgt af "Club Prosper Montagné".
    Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer
    eller Crémant d’Alsace

Kommentarer

24.10.2017 10:01

Søren Thrane

For både Juleaften og Nytårsaften bliver der spist meget østers og foie gras. Men også andebryst er yndet Juleaften. Og masser af kage og vin chaud når det er koldt.

23.10.2017 08:05

Peder Møller Rosenvinge Ebbesen

hvad spiser man juleaften i Alsace?