Nedenstående retter er typiske Alsaceretter. Opskrifterne er fra gode Alsace restauranter, så følg dem og successen er hjemme. Bon appetit
-
Tarte Flambeé
Til 4 -5 personer
Bagetid: 10 minutter
500 g franskbrødsdej
40 cl piskefløde
1 skefuld olie
50 g hakket løg
80 g røget bacon
50 g smør
Krydring: Salt, peber, muskatnød
Steg løgene i smør og bland dem med fløden, krydr. Skær røget bacon i tern og steg dem lidt på en pande.
Rul dejen ud i et tyndt lag og læg den på bagepladen (proportionerne gælder for en almindelig bageplade)
Fordel blandingen af løg og fløde på dejen.
Hæld lidt olie over og fordel baconternene.
Bag tærten i 10 minutter i en varm ovn (280 °C).
Opskrift : La Table Alsacienne – Librairie Istra - Strasbourg
Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner, Pinot Blanc
eller Riesling -
Baeckaoffe
Til 5 - 6 personner
500 g nakkekoteletter
500 g udbenet lammebov
500 g oksebryst
1 kg kartofler
250 løg
2 à 3 fed hvidløg
½ l Pinot Blanc eller Riesling
persille, timian, laurbær, salt, peber
Skær kødet i lige store stykker og lad det marinere i 24 timer med lidt vin, nogle løg, hvidløg, persille, timian, laurbær, salt og peber.
I et lerfad med låg (evt. en rømertopf) fordeles ingredienserne i lag: kartofler i skiver, kød, snittet løg, kartofler og snittet løg. Hæld hvidvin ved.
Læg låget på fadet og bag retten i ovnen ved 180 °C i 2 timer
Server retten i lerfadet
Bemærkninger
Hvis man har lyst, kan man, ud over det kød som er nævnt i opskriften, tilsætte en svinefod og en svinehale og nogen grøntsager (gulerod, porrer……). For at leve op til sit navn skal retten egentlig bages i bagerens ovn.
Normalt spiser man salat til retten
"Opskrift fra La Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg.
Alsacevine vi anbefaler : Pinot Blanc, Pinot Gris
eller Pinot Noir -
Choucroute
Til 8 personer
2 kg choucroute
2 svineskanke
1 kg hamburgerryg eller røget skinke
300 g bacon
300 g saltet flæsk
250 g pølser
4 pølser fra Montbéliards
4 små pølser fra Strasbourg
4 leverruller
2 blodpølser
1 laurbærblad 3 nelliker, 8 enebær
2 løg, 3 fed hvidløg
½ l Sylvaner eller Riesling
¼ l vand eller bouillon
150 g svinefedt
8 kartofler
salt, peber
Skyl choucrouten i flere hold vand og lad den dryppe godt af.
Smelt svinefedt i en gryde, som kan stilles i ovnen og steg de snittede løg heri
Hæld Alsace hvidvin over. Tilsæt vand eller bouillon og læg en svineskank, et stykke hamburgerryg, en tyk skive røget bacon og en tyk skive saltet flæsk i gryden.
Tilsæt choucroute
Krydr med salt og peber, tilsæt et fed hvidløg, nelliker, enebær og laurbær. Lad retten simre i 1 ½ time i ovnen (180 °C)
Varm pølser fra Strasbourg, Montbéliard og leverrullen i kogende vand. Steg pølser og blodpølse på panden.
Smag til og hæld choucroute op på et fad og fordel kødet på kålen. Server kogte kartofler til.
Restaurant « Aux Armes de France » - Ammerschwihr
Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner eller Riesling
-
Hane i Riesling
Til 4 personner
1 hane på 1,5 kg
75 g smør
25 g skalotteløg
30 cl Riesling
150 g champignon
20 cl cognac
10 cl piskefløde
15 g mel (kan udelades)
salt og peber
Skær hanen ud i 4 lige store stykker
Smelt 50 g smør i en gryde og læg stykkerne i. Krydr med salt og peber. Lad dem stege ved lav varme i 5 minutter,
Tilsæt finthakket skalotteløg, lad dem blive blanke og flamber herefter med Cognac
Tilsæt skiveskåret champignon, hæld Riesling over, og lad det hele simre i 30 til 40 minutter.
Tag stykkerne op og læg dem i en pæn gryde. Reducer saucen og tilsæt fløde. Hæld den over hanestykkerne.
Hvis saucen er for tynd kan den jævnes med en smørbolle. Smag retten til og server den varm med nudler fra Alsace eller spaetzlés
"Opskrift fra la Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg.
Alsacevine vi anbefaler : Riesling -
Løgtærte
Til 5 - 6 personer
Mørdej
250 g mel
100 g smør eller margarine
5 g salt
10 cl vand
Løgblanding
250 g løg
75 g smør eller olie
100 g røget bacon
Bechamelsauce
½ l mælk
60 g mel
50 g smør
2 æggeblommer
Salt, peber, muskatnød
Bland dejen uden at ælte den for meget
Skær løgene i skiver og steg dem let gyldne i smør eller olie.
Forbered bechamelsaucen: Smelt smørret, tilsæt mel (det må ikke blive brunt) og siden mælken (rør godt så der ikke kommer klumper i saucen), smag til med salt og peber og lad saucen koge op. Tag saucen af varmen og tilsæt æggeblommer.
Tilsæt løgene og tjek om krydringen er i orden.
Skær bacon i terne og steg dem let.
Rul dejen ud og put den i en tærteform og hæld løgblandingen på. Fordel baconternene.
Bag tærten i en forvarmet ovn ved 200 °C i 20 til 25 minutter.
Server direkte fra ovnen.
Opskrift : La Table Alsacienne – Librairie Istra - Strasbourg
Alsacevine vi anbefaler : Sylvaner -
Tartiflette
Tartiflette
6 personer
Ingredienser:
ca. 2 kg kartofler (en type der ikke koger ud)
500 g Reblochon
2 store hakkede løg
300 g tørsaltet bacon
4 spsk creme fraiche
salt, peber og revet muskatnød efter smag
ca. 1 dl hvidvin
1½ fed hvidløg
Fremgangsmåde:
Skræl kartoflerne og kog dem netop møre i saltet vand. Lad dem køle af og skær dem derpå i skiver og sæt dem til side.
Skær baconet i tykke skiver og igen på tværs i mindre aflange stykker. Rist stykkerne på en stor pande til de begynder at gyldne og tilsæt så de hakkede løg. Hvis baconet ikke har afgivet nok fedt, så tilføj lidt olie. Lad løgene blive gyldne. Kom kartoflerne ved, tilsæt creme fraiche og hvidvin og smag til med salt og peber. Lad det koge op og lad det simre i et par minutter.
Gnid indersiden af et passende gratinfad med hvidløget og kom halvdelen af kartoffelblandingen i fadet. Skræl skorpen af osten og skær den i skiver. Læg halvdelen af osteskiverne oven på kartoffelblandingen. Derpå endnu et lag kartofler og endelig resten af osten.
Sæt fadet i en varm ovn i ca. 20 minutter til overfladen er gyldenbrun og boblende. Server rygende varmt.
Alsacevine vi anbefaler: Riesling , Pinot Blanc
-
Æbletærte
Til 6 - 8 personer
Mørdej
250 g mel
125 g smør
25 g sukker
5 g salt
10 cl koldt vand
Frugter
1 kg æbler
25 g sukker
Flan
75 g sukker
10 cl mælk
10 cl fløde
2 æg
vanilje
Tilberedning af flan
Pisk æg og sukker hurtigt sammen og tilsæt herefter mælk, fløde og vanilje.
Smør en form
Afvej 400 g dej
Fordel dejen i en tærteform, pres siderne så jævnt som muligt og prik hul på bunden med en gaffel
Skræl æblerne og skær dem ud i kvarte (eller ottendedele hvis æblet er stort). Skær riller i æblestykkerne så bager de nemmere. Fordel æblestykkerne på dejen og drys 25 g sukker over.
Bag tærten i ovnen ved 200 °C i 20 til 30 minutter
Når æblerne er bagt hældes flanen over og tærten bages færdig i ovnen.
Drys flormelis over.
Bemærkning Server helst tærten mens den stadig er lun.
"Opskrift fra Table Alsacienne" – Librairie Istra - Strasbourg
Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer -
Blommetærte
Til 6-8 personer
300 g sød mørdej
1,2 kg blommer
100 g sukker
1 knivspids kanelpulver
Flødeskum (kan udelades)
Fordel dejen i en tærteform
Forbag tærten i ovnen i 5 minutter ved 180 grader
Hæld blommerne over og bag dem. Bland kanel og sukker og drys det over den varme tærte.
Server med eller uden flødeskum
Le Caveau d’Éguisheim.
Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer -
Kougelhopf
Til 8 personer
1 kg mel
150 g sukker
15 à 20 g salt
300 g smør
3 æg
40 cl mælk
25 g gær
150 g rosiner
75 g mandler
et lille glas kirsch (kan udelades)
Rør gæren ud i halvdelen af mælken. Den skal være lunken. Tilsæt mel indtil dejen er blød. Lad den hvile på et lunt sted.
I et bagefad blandes mel, salt, æg og resten af den lunkne mælk. Bland det hele godt sammen og ælt i cirka 15 minutter.
Tilsæt blødt smør og gærdejen som skal være hævet til dobbelt størrelse.
Ælt det hele sammen i et par minutter, dæk med et klæde og lad dejen hvile på et lunt sted i cirka en time. Ælt igen og tilsæt sukker, rosiner som har ligget i vand eller kirsch og et lille glas kirsch (kan udelades)
Fordel dejen i en kougelhopf form som er godt gnedet med smør. Pynt med smuttede, tørre mandler.
Lad dejen hæve igen indtil den har nået kanten af formen og sæt den så i ovnen ved 200 °C. Hvis kagen bliver for mørk kan den dækkes med et stykke stanniol.
Bages i cirka 45 minutter.
Opskrift valgt af "Club Prosper Montagné".
Alsacevine vi anbefaler : Gewurztraminer
eller Crémant d’Alsace
Søren Thrane
For både Juleaften og Nytårsaften bliver der spist meget østers og foie gras. Men også andebryst er yndet Juleaften. Og masser af kage og vin chaud når det er koldt.
Peder Møller Rosenvinge Ebbesen
hvad spiser man juleaften i Alsace?