Ost og vin
Ost og rødvin er nærmest blevet uadskillelige ord. Men faktisk klær´ de to ting ikke altid hinanden bedst. Det kan være synd for både ost og rødvin at vi pr. automatik kobler de to ting sammen.
Jeg har selv flittigt brugt at sige ost og rødvin og først efter jeg er begyndt at importere de dejlige vine fra Domaine du Bouxhof, er jeg er blevet opmærksom på hvordan hvidvin i mange tilfælde passer bedre til ost end rødvin gør.
Rødvin kan fint gå til hårde og faste oste. Den går ikke altid så godt til de cremede og bløde/fede oste, fordi de efterlader munden med mange flere tilbageblivende smagsnuancer netop som man skal til at drikke vinen.
De hårde og faste oste er hurtigere væk fra munden og rødvinen bliver ikke overdøvet helt så meget af osten. Derfor er det mange gange synd at ofre en god rødvin på cremede og bløde/fede oste.
Rødvinen går godt til faste oste som eks. Tomme de Chevre, Parmasan, Comté, Emmental mm.
Nogle oste kan fint kombineres med Sherry, portvin og Champagne eller Crement samt en god Chardonnay. Og selvfølgelig øl og snaps.
Den vin som som jeg vil slå et slag for, som den vin jeg synes går til de fleste oste, er den Alsaciske Gewurztraminer.
Det kræver en god og fyldig Gewurztraminer at spille op til de fede og cremede oste, så den må gerne ha´ et par år på bagen og i nogle tilfælde må man ty til en Grand Cru eller en Vendanges Tardives (senthøstede druer). En Riesling Vendanges Tardives kan af og til også spille op til nogle af de nedennævnte oste.
Til følgende oste, synes jeg man får en fantastisk smagsoplevelse når man serverer Gewurztraminer til:
Gedeosten Toupinette, hertil går også en sød Riesling
Banon, hertil går en stor Riesling også
Tomme de Chevre
Gede Gauda
Monte Enebro
Lagret Gauda og Gruyere
Camentbert og Brie, Brie de Meaux
Mont d´Or AOC også en Riesling Vendanges Tardives går rigtig godt hertil.
Rødkit oste som Munster og Epoisses (gerne Vendanges Tardives eller en stor Grand Cru), Port Salut, Saint Albry, Chaume, Taleggio, Livarot, Langres mm.
Tomme de Savoie
Morbier
Blåskimmeloste som Saga, Bresse Bleu, Gorgonzola, Danablue og Roquefort, de tre sidste med en Vendanges Tardives.
Ovenstående er blot en kort beskrivelse af de oste, jeg synes, man med stort held kan servere den skønne Gewurztraminer til og jeg håber det giver inspiration til at prøve ost og vin på en anden måde.
Søren Thrane
Har du spurgt din ostehandler? Jeg er ikke selv til blåskimmeloste, så jeg ved det ikke.
Ole
Meget godt, men hvor får man bresse bleu her i landet?
-
-